Ondertussen in Kameroen

Ook Kameroen is niet gespaard gebleven van het Coronavirus. Er zijn zo’n 20.000 covid-gevallen gemeld, maar het land lijkt de piek achter zich te hebben gelaten. Het blijft onrustig in het westen van het land.

De regering nam in het voorjaar stevige maatregelen om covid tegen te gaan. En met succes, want in de loop van het jaar is het pakket versoepeld. Zo zijn de universiteiten onlangs weer geopend na zeven maanden sluiting. Ook de scholen in Abong Mbang en Djouth zijn in het voorjaar dicht geweest. Inmiddels is het anderhalvemeter-beleid met mondkapjes ook op de scholen gemeengoed geworden, zoals te zien is op de foto van leerlingen in Djouth.

Bloedig conflict in West-Kameroen

Over Kameroen horen we weinig in de Nederlandse media. Toch woedt er sinds de afgelopen jaren een bloedig conflict dat draait om taal. Het land is  grotendeels Franstalig. Zo ook het oostelijk deel waarin Abong Mbang en Djouth liggen. Maar er zijn in het noord- en zuidwesten twee Engelstalige regio’s. De Engelstaligen voelen zich achtergesteld en niet vertegenwoordigd in het bestuur. Separatistische bewegingen ijveren er voor een onafhankelijke staat. De spanningen namen toe toen de regering een wet afkondigde waarin werd gesteld dat leraren ook in Engelstalige regio’s in het Frans les moesten geven. Protesten tegen de wet werden hard neergeslagen, waarna het geweld aan beide kanten escaleerde, met veel slachtoffers en een grote vluchtelingenstroom tot gevolg. Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/24/aanslag-op-scholieren-in-kameroen/

De interne conflicten en Corona brengen ons werk gelukkig niet in gevaar.

You Might Also Like